סולם השלבים
מאת: תמיר גארי
החיים מביאים עמם שינויים רבים הדורשים הסתגלות והתאמה מחדש למצב הנוכחי. שינויים אלו הם חלק בלתי נפרד מהצורך של האדם להתפתח ולהתקדם למחוזות חדשים. ניתן להתבונן בכך כסולם בעל מספר רב של שלבים. בכל שלב אותו טיפסנו השארנו מאחורינו תקופה מלאת חוויות וזכרונות. השלב הבא מביא אתגרים חדשים ומורכבים יותר אך מספקים ומועילים לתקופת הזמן הנוכחית. הפרידה מהשלב הקודם אינה קלה מאחר והיא מסמלת את סיומה של תקופה ותחושות של שלווה, בטחון ואמון אשר השתרשו במקום אליו הגענו. שלב חדש מסמל תקופה חדשה ופחות מוכרת התובעת מאמצים רגשיים וקוגנטיביים מחודשים.
לו ניתן היה לשאול תינוק אם היה רוצה לצאת לאוויר העולם או שמא הוא מעדיף להשאר בחלל הרחם, סביר להניח שהיה בוחר להשאר בשטח החם, המוגן והמוכר בתוך בטנה של אמו. היציאה החוצה מרתיעה ובלתי מוכרת. לפתע התינוק צריך להתמודד עם חוויות חדשות כגון: חוסר נוחות, רעב, תסכול, עייפות וכו׳. שהרי בתוך הרחם המגוננת, הדברים היו קלים הרבה יותר. שאלו אדם מבוגר אם היה מעדיף לשהות כל חייו ברחם אמו והתשובה לוודאי הייתה שלילית.
כבר מגיל צעיר, לומד האדם כי לכל שלב בחיים ישנו רווח והפסד. בעוד הרחם נדמית לתינוק כגן עדן עלי אדמות, לאדם הבוגר היא נתפסת ככובלת ומעיקה. לשלב מסויים בחיים היא נהדרת, אך כאזור מחייה לטווח הארוך היא שוללת הזדמנויות והנאות רבות אותם לומד האדם להשיג. לצד אותן הנאות הוא גם יחווה אכזבות, צער, כאב ומכלול של רגשות. חווית אלו יחשלו אותו בדרכו לשלב הבא שם ימתינו לו אתגרים חדשים אשר גם הם יביאו עמם מכאובים מחד והנאות מאידך.
רמת התובענות עולה בהדרגה במהלך החיים ומתאימה עצמה ליכולת הרגשית והקוגנטיבית של האינדיבידואל. קפיצה לשלב גבוה בשלב מוקדם מדי, יביא לכשלון ואכזבה קשה אשר תפגע בבטחון העצמי ובאמונתו של האדם ביכולתו להתקדם בעתיד. היא אף עשויה להכניס אותו למצב של קפאון וחרדה בעודו מקדם אתגרים חדשים.
הורים רבים מאתגרים את ילדיהם ברצונם לקדם אותם מעבר ליכולת הקיימת. התנהלות זו עשויה לפגוע ולעכב בעתיד, לפתח אישיות תחרותית ופרפקציוניסטית נטולת מנגון בקרה רציונאלי ותהווה קושי עצום עבורם בבואם להתמודד עם אכזבות וכשלונות. גם אם ישכילו להסתגל לאתגרים הקוגנטיביים, הם עלולים לקרוס רגשית. העומס צריך להתאים בצורה מאוזנת לכל זמן וגיל. כל נסיון לקפץ מעל מספר שלבים במקביל עלול להסתיים בנפילה קשה.
רמת התחרותיות וקצב החיים המהיר אינו מותיר מקום לספק. הנזק הרגשי המצטבר אצל בני האדם הולך וגובר בהתמדה וגובה מחיר כבד מהנפש ומאיכות החיים.
פעוט אשר עוזב את רחם אמו ייאלץ אמנם לוותר על תחושות השלווה והבטחון המגיעות עימו, אך במקום זאת ירוויח את המגע הפיזי של הוריו, תשומת הלב, גירויים סביבתיים שיסייעו להתפתחותו, שירים ומשחקים וחשיפה לעולם מרתק ומסקרן הטומן בחובו שלל אפשרויות.
עם התפתחותו של התינוק והגעתו לשלב הילדות הראשוני, הוא ייפרד מההנאה שביניקה משד אימו, ״מהנוחות״ בעשיית צרכים בחיתול, שימוש במוצץ והשהייה המרובה בזרועותיהם של הוריו. כמו כן הוא יזדקק להתאמן בשיפור כישוריו החברתיים. הרווח שלו מעליית המדרגה יהיה: עצמאות פיזית מרובה יותר, תחושת הצלחה בגמילה אשר תתרום להערכה העצמית שלו, ההנאה שבאכילת מזונות שונים ומגוונים וברכישת חברים אשר יהוו את הבסיס לסוציאליזציה העתידה להגיע.
בשלב המעבר השני בילדות הוא יפרד מגן הילדים ויידרש להסתגל למערכת חינוך תובענית, למשימות ומטלות מצד הוריו, לפיתוח היכולות הסוציאליות בצורה משמעותית, להתמודד עם סיטואציות רגשיות סביבתיות וחברתיות ולעצמאות רבה יותר. הרווח: בית הספר יבנה ויכין אותו לקראת השלבים הפדגוגיים הבאים בחייו, לקיחת אחריות והתמודדות עם משימות ומטלות יקדמו את יכולתו וכישוריו האישיים וטיפוח היכולת החברתית תבנה קשרים משמעותיים וארוכי טווח.
עם מעברו לתקופת הנערות, יזדקק הנער להמשיך ולשפר את כישוריו הפדגוגיים, להסתגל לשינויים חברתיים הכוללים חיזוק קשרים רגשיים המבוססים על רגשות רומנטיים, עם מטלות ודרישות גדולות ומורכבות יותר מקרב הוריו והחברה, שינויים פיזיולוגיים ובעיקר הורמונליים וציפייה מצד הסביבה לבגרות ואחריות. הרווח: שיפור כישוריו האקדמיים יכינו אותו בצורה טובה יותר להשכלה גבוהה ומקצועית, ההתרגשות וההנאה שביצירת קשר רומנטי, העצמת יכולתו האישית בהתמודדות עם מטלות ותחושת בגרות והישגיות.
עם סיומה של תקופת הילדות והבגרות המוקדמת, חל המעבר לשלב הבגרות. שלב זה כולל בתוכו שינויים משמעותיים רבים: סיום תקופת הלימודים ומעבר לשירות הצבאי או לחלופין מעבר לחיים האזרחיים, השכלה גבוהה, מערכות יחסים זוגיות מורכבות, עזיבת הקן המשפחתי, שינויים חברתיים, הורות וכיו״ב. כל אותם שינויים מלווים בהכנה מוקדמת ובטיפוס מחושב ומדוד בסולם השלבים.
שירות צבאי- יכולתו של המתבגר להתמודד עם מערכת תובענית ונוקשה כמו הצבא מתבססת בעיקרה על התמודדויות מוקדמות עם מטלות ומשימות אותן רכש במהלך חייו, במידת העצמאות, היכולת הרגשית והסוציאלית. הקלחת הצבאית אינה קלה עבור אלו שאינם הורגלו לכך בשלבים. המעבר החד מבית ההורים המלטף לסביבה תובענית דורש חוסן נפשי. אלו אשר כישוריהם חלשים יגלו סביבה זו כעויינת ומלחיצה בעוד השאר יביטו על תקופה זו כמחזקת ובונה.
אזרחות- בקרב אלו אשר בחרו לוותר על השירות הצבאי ובמקום זאת להתחיל את חייהם האזרחיים, גם הם יזדקקו לכישורים די זהים בכדי להשתלב בשוק העבודה ולבנות את עצמם מבחינה עצמאית. אמנם הם לא ייאלצו לעמוד אל מול שרשרת פיקוד צבאית, אך יגלו במהרה ששרשרת הפיקוד הניהולית במקום העבודה אינה שונה במידה ניכרת.
אקדמיה- היכולת להתפתח אקדמית תלויה במידה רבה בשלבים החינוכיים המוקדמים. חשיבותה של מערכת החינוך מהותית, שכן בנוסף לחומר הנלמד היא מפתחת כישורים ומעניקה כלים לשיפור יכולת החשיבה והלמידה. ילדים אשר הוריהם הטמיעו בהם את חשיבותה של זו ולמדו להכיר ולנצל את היתרונות שבה, ישכילו להיעזר ולהתקדם איתה בסולם האקדמי.
מעבר לעצמאות- עזיבת הקן מתבססת על העצמאות אשר קרמה לה עור וגידים במהלך השנים. המעבר מבית ההורים למגורים עצמאיים כרוך בעוצמה נפשית, יכולת כלכלית עצמאית וכישורי עמידה במטלות ומשימות. ילדים אשר התקשו לבסס את עצמאותם בשלבים מוקדמים וללמוד להסתמך על היכולות והכישורים שלהם, יגלו כי המעבר לעצמאות אינו קל. חלקם ישובו לבית ההורים בחיפוש אחר נקודת פתיחה חזקה מחודשת וחלקם יזדקקו לתמיכה כלכלית ורגשית של הוריהם. אלו שהצליחו בבניית אישיות עצמאית במקביל לתא המשפחתי המגונן, יתמודדו עם המעבר לעצמאות בצורה קלה יותר.
זוגיות- כניסה למערכת יחסים זוגית עמוקה ובה הנתונים להוביל גם למיסודה תלויה רבות בכישורים אותם רכשנו במערכות יחסים מוקדמות. בניית קשר זוגי ותחזוקתו הינה משימה לא קלה הדורשת סובלנות, תעצומות נפש והתמודדות עם אתגרים לא פשוטים. הגבר הנשוי אמנם מאבד במידה מסויימת את ההגנה העוטפת של הוריו, אך לעומת זאת מרוויח קשר אינטימי חם ואוהב. בני זוג אשר ימשיכו להסתמך רגשית בצורה מופרזת במערכת היחסים עם ההורים על פני הקשר הזוגי, יפגעו במרקם העדין של הזוגיות ויציבו חיץ ביכולתם לבנות את עצמם בצורה עצמאית. מאידך בני זוג אשר יאמצו את המודל של התא הגרעיני החדש, ישכילו לבנות מערכת יחסים חזקה ותומכת.
הורות- הורות משלבת את מכלול השלבים אותם עברנו וכעת היא מתבטאת ביכולתנו לתרגם אותם לדור הבא. הורים שצלחו את השלבים בצורה בטוחה ונעימה ישכילו להעמיד סולם זהה לילדיהם. הורים אשר לעומת זאת חוו קשיים, מכאובים ונפילות מרובות במהלך הטיפוס ימצאו את עצמם מתקשים לסייע לילדיהם לעלות בשלווה ובבטחה.
הורות מתבססת בצורה משמעותית על הזכרונות והחוויות שלנו כילדים. יכולתו של ההורה להתנתק רגשית מילדות קשה אינה פשוטה ומציבה בפניו את אחד האתגרים הקשים ביותר בסולם, אך דווקא הרצון והמסירות, היא המפתח להצלחה עם הדור הבא שכן היא מתבססת על התובנה שכך לא חייבים להיראות פני הדברים.
לוותר ולשחרר הוא חלק בלתי נפרד כאמצעי לעלות שלב. כמו במשחק בו המטרה היא להתקדם שלב אחר שלב ולהגיע לסיום עם תחושת הישגיות וגאווה, גם בחיים תמצאו כי בחינה מדוקדקת של השלב בו אתם נמצאים, טיפוס זהיר ואחראי יתרום רבות ליכולת שלכם להשתלב בקלות יתרה בשלב הבא. נסיונות לרמייה או זינוקים מהירים ונטולי מחשבה ולמידה יביאו פעם אחר פעם לנקודת ההתחלה. מן הסתם צפויות לנו ירידות בנוסף לעליות, אך היכולת שלנו להתגבר עליהן תלויה בראייה חיובית והתבוננות מעשית תוך קבלה שגם נפילות הן חלק בלתי נפרד מהחיים. זווית זו תביא אותנו למסקנה שהן זמניות ונטולות חזקה על חיינו.
(c) כל הזכויות שמורות לתמיר גארי